welcome to my cutie bloggie. :)
Schaa AL Hassan






blogskinby:SchaaAlHassan
editby: SYASYA
segmen blog ashaari :)
 
hari ni aku nak join segmen bersama blog ben ashaari. Aku nak berada dlm bloglist blog ben ashaari sbb aku nak kenal dgn ramai blogger . :) pndpt aku tntg blog ben ashaari? perghhh!! memang terbaekkk! aku suka lawat blog dia.. bg korang yg nak join segmen ni cepat tekan sni . = segmen blog ben ashaari :)
 cepat2!!!! segmen ni tamat pukul 3 ptg ni.. oh,myyy skank dh pkol 2.50.. harap2 sempat! :)



p/s: alamakkkk! salah tajuk la pulak sbb kalut sngt ni..adesss >.< tajuk sebenar BEN ASHAARI : MAY 2012. SORRY blogger BEN :)
gila lensa :)

 
aku dan kawan2 aku memang gila lensa. bila nmpk kamera je terus serbu! HAHA.. satu form macam tu aku rsa.. yg mna dulu malu2 nk tngkp gmba skank dia yg over skali msuk kamera.. hehehe.. so,aku ada buat satu video ni . just untuk hmpa kwn2. enjoy it. so peeps! kalo ada komen apa2.. just leave ur comment below.. 
 
 

p/s: photography is a big scrapbook of our life :)
add math test? ohhmyyy.. T______T


test? periksa? ADD MATH plak tuu!! ohmyyy!! kenapa cikgu tiba2 nak buat test plak isnin ni? why cikgu why? tell me whyyyyyyyyyyyy (T________T) cuakk gilaaa weyy! add math? ohmyyy not my favourite subjek derr..
i'm so stress !!
alamakkk nanti kantoi la kat cikgu yg aku just buat2 faham je msa dia ngajar.. ckgu tnya suma faham ke? aku yg paling kuat ngangguknyaaa! hehe.. ckgu tnya solan , kmi suma buat2 khusyukk tgh jawab solan tu.. haiyaaa.. ni laa padah nya kan kalau buat2 faham?  ish ish ish *smbil geleng2 kepala* oke la oke.. aku telah menyedari kesilapan itu... heeee~ so slama 2 hari ni jgn tnya pasaipa blog ni x berupdate update. hal ini kerana...... tuan blog tengah struggle dengan ADD MATH YANG AMAT DISAYANGI.. btw korang do follow me and leave ur tapak kaki at the shoutbox yaww! Insyaallah akan dijejak kembali oleh sayaa~ ;)






p/s : gagal sekali x bermakna kita gagal selamanya right? kita just kna usaha lebih untuk mencapai kejayaan yg bakal menanti kita pd msa hadapan. pray for me ok peeps? thanks :)
GIRLS , korang nak berFESYEN? BOLEH tapi.....


Girls and fesyen? Mana boleh dipisahkan right? Korang boleh berfesyen tapi ada syaratnya.. Islam itu mudah,ringkas dan indah. Kita yang menyempitkan pemikiran kita mengenai islam.Berfesyen itu tidak salah tapi kita yang menjadikannya sesuatu yang salah.Islam sentiasa meletakkan garis panduan untuk umatnya dalam apa jua perkara.Wanita sinonim dengan fesyen kerana wanita adalah sesuatu yang cantik sebenarnya.Kalau diperhatikan, wanita ini sangat istimewa sehingga wujudnya surah An-nisa untuk wanita.Begitu kasihnya ALLAH pada kita. =)

Panduan berfesyen menurut Islam:
1)Menutup aurat
=semua bhagian kecuali muka dan tapak tangan
2)Pakaian longgar dan tidak menampakkan susuk tubuh
=x bleyh ketat2 smpai nmpk bentuk badan korang.
3)Pakaian tidak jarang dan tidak nipis
=xbleyh pakai pakaian yg jarang n nipis smpai bleyh nmpk kat dlm.
4)Melabuhkan tudung hingga menutup dada
=korang nak pakai shawl? boleh je.. yg penting mesti labuh . oke ? :)
5)Pakaian tidak menyerupai lelaki
=x bleyh pkai bju yg hendak menyerupai lelaki
6)Pakaian tidak menyerupai orang kafir
=x bleyh pkai bju yg terbukak sna terbukak sni.


Kalau korang tutup aurat, Insyaallah korang keluar rumah x dak spa pon nk ganggu. Hal ini kerana ALLAH telah berfirman dalam surah al-ahzab ayat 59 yang bermaksud :

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu,anak-anak perempuanmu, dan perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu.Dan (ingatlah) allah adalah maha pengampun lagi maha mengasihani"

Al-quran dengan jelas menerangkan perkara ini dalam surah An-Nur ayat 31 yang bermaksud :
  
" Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mertua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan, dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka, dan bertaubatlah kamu sekalian kepada allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya".

 
SO girls, konklusinya kat sni wanita tidak salah berfesyen asalkan mengikut syariat Islam. Teguran ini untuk kita bersama. Thanks sbb baca ^^,
 

Some words from USTAZ AZHAR IDRUS :)


1-Sunat buang air kecil dalam keadaan duduk. Oleh itu siapa yang kencing berdiri, perbuatannya makruh tapi tak berdosa. 
2-Kita janganlah taksub sangat dengan artis. Haram jadinya kalau kita terlampau taksub dan memuja mereka.
3-Eja nama anak biarlah dlm jawi dulu baru rumi. Skrg ramai yg tak tahu eja nama dlm jawi malah tak tahu makna nama sendiri. 
4-Carilah harta sebanyak mana pun tapi jangan jual agama. Sampai masa solat kita solat, jangan kejar dunia semata-mata. 
5- Bila kita belajar bab agama kita akan selamat dunia dan akhirat.
6- Tiga perkara yang tidak boleh dianggap sebagai gurauan adalah nikah, rujuk dan cerai.
7- Sayangi isteri kamu walau seburuk mana pun perangai mereka. Mereka anugerah yang tak ternilai bagi insan yang bernama suami.
8-Semua perempuan adalah sama cantik, namun yang paling cantik di antara mereka ialah yang paling baik iman dan akhlaknya.
9-Malaikat maut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali sehari.
10- Boleh buat ayat quran jadikn ringtone tapi jgn bunyikn dlm tandas dan jgn matikn ringtone mlainkn pnghujung ayat.
11- Jangan buat wanita jatuh cinta kalau kamu tak cintakan dia.
12- Cinta yang terindah ialah cinta yang mekar selepas diijabkabul. 
13- Di tepi air ada itik. Langit redup nampak bayang. Apa guna muka yang cantik. Kalau hidup tak sembahyang.
14- Solat itu ibarat tiang agama. Jika kukuh tiang itu maka kukuhlah solatnya.
15- 5 perkara yang kita kena jaga adalah agama, nyawa, akal, harta dan keturunan.
16- Doa tanpa usaha itu bohong. Usaha tanpa doa itu sombong. 
p/s: copy paste from twitter ustaz :)
Finally, I'm free but.......



oke peeps.. aku dah kluar asrama..yeah..finally,i'm free baby but aku rindu kawan2 aku kat asrama.. ohmyy..aku rindu nak prep dgn depa..rindu nak makan ramai2 ngan depa..rindu nak buat gila2 msa mandi...rindu nak kne marah ngan warden ramai2..konklusinya.. i miss everything about them.. aku rindu hmpa sngt2 tapi aku benci nanak tgk muka F5 and F6 yg suka buat bagus tu~!! hmpa taw kan? aku kluaq asrama pon sebab dpa.. tgklah thun depan mcm mna..aku rsa nk masuk asrama balik..next year kalau cikgu bg aku dok asrama balik, here i come babes! aku konfem nak masuk! sbb kakak2 yg annoying tu dh x de kat asrama tu.. wahh happy nye! btw to F5 or F6 yg bca post aku kali ni.. AKU BENCI PERANGAI HAMPA KAT ASRAMA TU! DAN AKU X KESAH KALAU HMPA NAK BENCI AKU JUGAK.PLEASE GET YOUR OWN LIFE! JANGAN GANGGU HIDUP AKU DAN KAWAN2 AKU LAGI! grrrr~
to my friends: i miss you all beb.. :')



result? OH NO!



ni result MAC aku.. ok x bpe nk rancak kan? so shhhh! jgn gtaw org len taw.. hehe..

aku akan usaha lagi untuk dpt result yg lebih baik dlm ujian pertengahan tahun nant.. 
btw add math,bio,fizik mmg susah! >.<"

foxyform.com